De ziekte van Parkinson is een hersenziekte, waarbij hersencellen langzaam afsterven. Dit leidt in de eerste plaats tot stoornissen in de beweging maar nog tal van andere problemen, zoals vertraagd denken, het starten en plannen van een activiteit en stemmingsproblemen. De gevolgen voor het dagelijks functioneren nemen toe naarmate de ziekte vordert. Parkinson is een complexe ziekte, voor geen enkele Parkinsonpatiënt zijn de verschijnselen hetzelfde. Voor de ergotherapeut maakt dit geen verschil. De door u als belangrijkste ervaren problemen zijn het vertrekpunt voor de ergotherapeutische behandeling. Daarnaast houdt de ergotherapeut rekening met de behandeling die door onder andere de neuroloog is voorgeschreven zoals medicatie of een DBS.
Welke problemen kunt u ervaren? U kunt door tremoren hinder ondervinden bij het eten, schrijven, telefoneren of werken met de computer; door de startproblemen kunt u wellicht moeilijk opstaan of omdraaien in bed of valt u gemakkelijk in huis. Ook op uw werk of bij het tuinieren, bij het sporten of ergens naar toe gaan met auto of openbaar vervoer kunt u hinder ondervinden.
De ergotherapeut gaat uit van uw mogelijkheden en die van uw omgeving en van wat u gebruikelijk doet. Wij denken met u mee over (praktische) oplossingen en alternatieven. U bekijkt samen met de ergotherapeut hoe u de voor u belangrijke dagelijkse activiteiten kunt blijven doen of opnieuw kunt oppakken. Ook uw naaste kan bij de ergotherapeut terecht met vragen over bijvoorbeeld:
De behandeling vindt bij voorkeur plaats op de plek waar u de problemen ervaart, dus meestal thuis of op het werk. Sommige behandelingen kunnen plaats vinden in de praktijkruimte van de ergotherapeut.
De ergotherapeut start met het bespreken van uw problemen, wat voor u belangrijk is en wat uw wensen zijn. Er wordt een observatie gedaan van een dagelijkse activiteit om na te gaan wat uw beperkingen en mogelijkheden zijn. In samenspraak met u wordt een plan van aanpak opgesteld.
Samen met de ergotherapeut werkt u aan de realisatie van uw doelen. U kunt hierbij denken aan:
Aan het eind van de behandeling volgt een evaluatie: zijn de gestelde doelen bereikt, wat kunt u verder zelf doen en bent u tevreden over de ergotherapie? Niet alles werkt voor iedereen. De ergotherapeut stemt daarom adviezen, begeleiding en training af op uw persoonlijke situatie en werkt samen met de andere zorgverleners die bij u betrokken zijn.
Bij verdere voortschrijding van uw ziekte of als u nieuwe belemmeringen ervaart, kunt u de ergotherapeut opnieuw inschakelen. Het voordeel is dat u elkaar al kent en de ergotherapeut de behandeling snel en efficiënt kan afstemmen op uw situatie.
(Bron: ParkinsonNet patiëntenfolder Ergotherapie, 2016 )