Gewrichtsklachten

De beweeglijkheid van ons lichaam hebben we onder andere te danken aan de vele gewrichten. Deze beweeglijkheid stelt ons in staat om boodschappen te doen, de badkamer te poetsen of om de afstandsbediening die is gevallen op te rapen. De kleinste gewrichten laten ons kerstkaarten schrijven, en de grote gewrichten laten ons lopen naar de supermarkt. Zelfs als we in bed liggen of zittend op de bank tv kijken worden onze gewrichten gebruikt.

Helaas kunnen gewrichten ook klachten geven. Zo kan zitten of liggen pijnlijk zijn, of kan het lopen bemoeilijkt worden.

bekijk specialisten

Gewrichtsklachten komen voor bij

  • Ouderen
  • Sporters
  • Werkenden
  • Orthopedische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, artrose, hand- en peesletsels

Wat kan een ergotherapeut betekenen?

Ten eerste wordt er gekeken hoe de gewrichtsklachten u beperken in uw dagelijks leven. De nadruk van de ergotherapeut ligt op betekenisvolle activiteiten: zelfverzorging, zitten, slapen, sporten, spelen met uw kinderen of taken uitvoeren op uw werk. Indien er behoefte aan is, kan uitleg over de aandoening gegeven worden. Er wordt besproken welke oplossingen u wellicht zelf al heeft gevonden.

Vervolgens wordt er gekeken naar uw wensen: wat wilt u weer kunnen doen?

De typerende aanpak van een ergotherapeut is praktijkgericht. Tijdens de behandeling worden de activiteiten die voor u belangrijk zijn uitgebreid geëvalueerd  en zal u samen met de ergotherapeut zoeken naar mogelijkheden om het onmogelijke weer mogelijk te maken. Zo leert de ergotherapeut u misschien een andere techniek om op te staan uit een stoel, te draaien in bed of het verschonen van de kattenbak. Soms is er niets meer te verbeteren en bent u wellicht aangewezen op hulpmiddelen of andere manieren om het probleem te ‘compenseren’. Mogelijkerwijs kan een andere taakverdeling binnen het gezin al veel oplossen.
Een ander veel voorkomend gebied van de ergotherapeut zijn werk gerelateerde klachten. Er kan een werkbezoek plaatsvinden om in kaart te brengen wat in standhoudende factoren kunnen zijn voor uw klachten, en kijken daarbij ook naar uw situatie buiten uw werkuren. De oorzaak van gewrichtsklachten is namelijk zelden eenzijdig.


Maak een afspraak

Bedrijfsnaam
© Ergotherapiepraktijk Zuid-Limburg
Created by