AD(H)D, autisme & psychische klachten

Iedereen heeft weleens een dag dat het allemaal niet zo lekker loopt. Je komt tot niks en wil het liefst op de bank blijven liggen of het is continu een enorme chaos in je hoofd waardoor je niets afkrijgt.

Bij mensen met psychische problemen heeft dit elke dag invloed op allerlei dagelijkse handelingen.

Het beginnen aan een taak maar ook afmaken is moeilijk.  Je weet niet meer weet wat je wanneer moet doen op een dag.  Je mist overzicht en structuur. Je voelt je vaak gespannen en onzeker en loopt de hele dag op je tenen. Voor sommigen is het moeilijk om met andere mensen om te gaan, je grenzen aan te geven en op een goede manier op te komen voor jezelf.

bekijk specialisten 

Deze problemen met aandacht, geheugen, planning, structuur en omgaan met anderen komen voor bij mensen met

  • AD(H)D
  • Autisme
  • Burn-out
  • Depressie/Stemmingsstoornissen
  • Angststoornissen/Dwangstoornissen
  • Borderline

Wat kan een ergotherapeut betekenen?

De ergotherapeut zal eerst met u samen in kaart brengen welke praktische problemen u dagelijks ervaart en vervolgens onderzoeken waardoor deze problemen ontstaan en in stand gehouden worden. Waarom lukt het u niet om de gewenste dagelijkse handelingen en/of taken uit te voeren? We kijken niet alleen naar uw mogelijkheden en vaardigheden, maar ook naar de eisen en de factoren vanuit de omgeving.

De behandeling start meestal met een taak of activiteit die voor u het belangrijkste is, die hanteerbaar is voor u en die aansluit bij uw interesses. Bij aandachts- en geheugenproblemen maken we onder andere gebruik van geheugen strategieën of een handig hulpmiddel zoals een agenda.

Bij planningsproblemen maken we o.a. gebruik van de Activiteitenweger en Stop-en-denk-methode. Bij overprikkeling of juist een tekort aan verwerking van prikkels maken we gebruik van de SensoryProfile.

 

In familiegesprekken geven we uitleg over de gevolgen van de ziekte in het dagelijks functioneren. Zodat begrepen wordt waarom u zo doet. Ook kunnen we adviezen en begeleiding geven in het omgaan met deze beperkingen.

Maak een afspraak

Bedrijfsnaam
© Ergotherapiepraktijk Zuid-Limburg
Created by