Wat kan een ergotherapeut betekenen?
De ergotherapeut zal altijd beginnen met een probleemverhelderend gesprek om de problematiek goed in kaart te brengen. Daarbij kijkt de therapeut niet alleen naar het kind, maar naar het hele gezin. De verschillende hulpvragen worden in kaart gebracht en er wordt gekeken welke hulpvragen de grootste prioriteit hebben. De ergotherapeut werkt samen met andere behandelaars, zoals de kinderarts, fysiotherapeut en logopedist. Goede afstemming met alle betrokkenen is belangrijk.
De ergotherapeut zal altijd eerst uitgebreide diagnostiek toepassen of gegevens van eerdere behandelingen opvragen. Naar aanleiding hiervan zal de ergotherapeut een geschikte interventie kiezen. Dat kan bestaan uit het ondersteunen (met instructie en advies) van ouders en andere betrokkenen, oefentherapie en advies rondom hulpmiddelen, aanpassingen en voorzieningen.
Ondersteunen van ouders
De ergotherapeut ondersteunt ouders en mantelzorgers. De hoofdvraag die hierbij leidend is: hoe kunt u uw kind in uw eigen situatie zo goed mogelijk verzorgen en zijn ontwikkeling stimuleren. De ondersteuning kan bestaan uit: advies geven rondom de juiste begeleiding bij het in en uit bed gaan, de juiste manier van verzorgen, het zorgen voor een handige dagindeling en structuur. De ergotherapeut houdt daarbij ook zoveel mogelijk rekening met de praktische situatie waarin de handelingen plaatsvinden. Wat is haalbaar voor u als ouders en de rest van het gezin. Ook wordt gekeken naar de last die de zorg voor uw kind voor u betekent. De ergotherapeut denkt mee op welke manier deze belasting kan worden verminderd. Bijvoorbeeld door een handigere manier van eten geven, of een passende dagbesteding vinden voor het kind.
Functionele oefentherapie
De oefentherapie bestaat uit een praktische vaardigheidstraining. Deze wordt zoveel mogelijk afgestemd op de hulpvraag, het niveau van het kind en de omgeving waarin de activiteit plaatsvindt. Daarbij wordt zoveel mogelijk functioneel geoefend. Dat wil zeggen dat de activiteiten die in de oefensessies worden gebruikt zoveel mogelijk lijken op de activiteiten in uw dagelijkse situatie. Deze training vindt vaak thuis plaats.
Advies rondom hulpmiddelen, voorzieningen en woningaanpassingen
Hierbij staat de praktische insteek voorop. Een hulpmiddel of een aanpassing moet het kind en u zo goed mogelijk in staat stellen de dagelijkse activteiten uit te voeren. De ergotherapeut kijkt waar het hulpmiddel aan moet voldoen, zoals technische eisen en bruikbaarheid voor alle betrokkenen en de situatie. Welk badstoeltje is in deze badkamer bruikbaar? Welke voorziening is geschikt voor de verzorging ter voorkoming van rugklachten bij de ouder?
De ergotherapeut geeft informatie over de aanvraagprocedure en de vergoeding. Ook ondersteunt de ergotherapeut u in het contact met gemeente, zorgverzekeraar en leverancier. Na levering van de voorziening blijft de ergotherapeut betrokken voor evaluatie en indien nodig training in het gebruik van de voorziening.